Hoe is het om te werken voor de Werkorganisatie Druten Wijchen? Dat kan niemand beter vertellen dan onze medewerkers zelf. Zij delen graag hun ervaringen. 
 

Mathijs Jans - Beleidsmedewerker verkeer & mobiliteit

Kort na mijn studie verkeerskunde ben ik naar Zweden verhuisd om daar te gaan werken. Door een samenloop van omstandigheden hield die baan na een jaar op, waardoor ik weer terugkwam in Nederland. En wat ga je dan doen? Omdat ik eerder voor adviesbureaus werkte, had ik interesse in de overheid. Alleen dan werk je juist vaak vóór een gemeente. Ik wilde ook graag leren hoe het binnen een gemeente werkt. Ik ging op zoek en kon in februari 2021 beginnen bij de Werkorganisatie Druten Wijchen. 

Dagelijks ben ik bezig met verkeer in de breedste zin van het woord: van klein tot groot. Denk aan inwoners die een parkeerprobleem hebben of een nieuwbouwproject van dertienhonderd woningen. Ik werk nauw samen met de beleidsadviseur. Binnen ons team zijn we met vier collega’s. Er komt van alles op ons pad, het is altijd een verrassing wat er die week weer gaat gebeuren. Het is heerlijk dat het zo divers is. Daar voel ik me prettig bij. 
Je krijgt hier veel vrijheid, bijvoorbeeld om je eigen uren in te delen. Doordat we met zelforganiserende teams werken, moet je dingen vaak eerst zelf oplossen. Dat is soms zoeken, maar het went ook. Door te blijven praten, komt het altijd goed. 

Ik zou WDW omschrijven als een zeer goede werkgever. Wat dat betreft ben ik er zeker niet op achteruit gegaan na mijn overstap vanuit Zweden. Terwijl dat land erom bekendstaat dat werknemers het daar ontzettend goed hebben. Ik kan anderen dus zeker aanbevelen om hier aan de slag te gaan. Ook omdat het echt een goede leerervaring is. 
 

Rianne Verwoert - Adviseur online dienstverlening

Ik werk sinds 2015 bij de organisatie. Eerst was dat nog gemeente Wijchen en later werd dat de Werkorganisatie Druten Wijchen. Met de komst van de nieuwe organisatie werd mijn functie uitgebreider, omdat ik de prachtige digitale wereld voor twee gemeenten mocht gaan organiseren. Het is leuk om op nog grotere schaal te kunnen werken en nog meer collega’s te hebben. Om samen meer kennis te delen en elkaar te kunnen helpen. 

Het voelt voor mij heel goed om te weten dat ik mijn werk doe voor alle inwoners en ondernemers van Wijchen en Druten. Elke dag probeer ik de digitale dienstverlening nog een stukje beter te maken. En dat lukt! De organisatie geeft me veel vrijheid in het organiseren van mijn functie en werkzaamheden. Samen met mijn teamleden maken we er elke dag weer een leuke dag van! 

Of het allemaal rozengeur en maneschijn is? Nee, zeker niet. Met de komst van de zelfsturing en de nieuwe organisatie, begon ook de zoektocht naar hoe we de dingen het beste kunnen organiseren. Soms zou ik willen dat het wat vlotter gaat, maar werken voor de overheid betekent ook gebonden zijn aan regels en het werken in een politieke omgeving. Dat maakt het meteen ook weer tot een uitdaging. Want als je dan een nieuwe website oplevert of ervoor zorgt dat inwoners digitaal een formulier kunnen indienen, maakt me dat ook trots! Dat hebben we toch maar weer geflikt! Op naar de volgende verbetering…
 

Shaquille Wiersma – Communicatiemedewerker

Tijdens mijn studie communicatiewetenschap deed ik diverse freelance opdrachten. Ik ontdekte dat ik graag actief ben op maatschappelijk gebied. Daarom ging ik op zoek naar een functie in de richting van overheid en duurzaamheid. In augustus 2021 begon ik bij de Werkorganisatie Druten Wijchen. De eerste indruk was meteen goed, de organisatie is heel servicegericht. De focus ligt echt op de inwoner. 

Mijn functie als communicatiemedewerker is breed. Je bent op verschillende terreinen met communicatie bezig. Uitvoerend, maar ook organiserend. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met social media, bemiddel bij campagnes en denk mee over interne en externe communicatie. Als team werken we aan diverse projecten, waarbij je iedere dag de kans hebt om de samenleving mooier te maken. Een concreet voorbeeld is het verbeteren van woonwijken op het gebied van woningbouw, veiligheid, duurzaamheid en omgeving.

We werken met zelforganiserende teams. Daardoor krijg je veel eigen verantwoordelijkheid binnen bepaalde kaders. Er is veel ruimte voor ieders ideeën. Als team nemen we zelf de regie. Je kunt duidelijk merken dat we allemaal dezelfde doelen hebben. Iedereen is gemotiveerd om elkaar te helpen en mooie resultaten te behalen. De focus ligt op vertrouwen, onderlinge openheid en samenwerking. 

Natuurlijk brengt deze manier van werken ook uitdagingen met zich mee. Het werk is niet altijd geheel afgebakend. Het is dus belangrijk dat je goed kunt organiseren en jezelf wilt blijven verbeteren. Maar als je werk zoekt waarbij je het verschil kunt maken voor de samenleving, zit je bij WDW goed. Zeker omdat je hier als team optimaal de mogelijkheden krijgt om dat te kunnen doen.